SkamoWall-Systeem

Het einde van kou, vocht en schimmel in gebouwen en kelders

De uitdagingen van appartementengebouwen op het gebied van kou en vocht

Oudere gebouwen zijn vaak bouwfysisch slecht geconstrueerd. Dit geldt met name voor de buiten- en kopgevels van deze gebouwen. Traditionele isolatie oplossingen leiden hierbij vaak tot onaangename gevolgen voor het gebouw en de bewoners in de vorm van een ongezond binnenklimaat en problemen met vocht. Door schimmel kan er vochtgerelateerde gebouwschade ontstaan schimmel is schadelijk voor de gezondheid van bewoners.

Thermische renovatie van gebouwen van
buitenaf zijn vaak ingewikkeld en duur

Bovendien zijn de oplossingen voor de problemen erg tijdrovend en zeer prijzig. Bij wijze van oplossing dient de gevel aan de buitenzijde gerenoveerd te worden.

Dit soort oplossingen leidt vaak tot:

De specialist zegt

Vergeleken met andere oplossingen op de markt is SkamoWall-Systeem beduidend sneller en is minder ingrijpend.

Voordelen van het SkamoWall-Systeem

  • Duurzaam

  • Vochtwerend

  • Schimmelwerend

  • Isolerend

  • Brandwerend

Overlast voor de bewoners is minimaal
Herhuisvesting van bewoners is praktisch overbodig, omdat de montage snel en eenvoudig is.

Duurzaam afvalbeheer
Het product bestaat uit natuurlijke materialen en eventuele afvalstoffen kunnen via de gemeentelijke afvalverwerking worden afgevoerd.

SkamoWall is sterk
Tv’s, radiatoren etc. kunnen met schroeven worden gemonteerd op SkamoWall Board. Het gebruik van pluggen wordt aanbevolen.

Typische problemen met vocht, kou en warmteverlies

Warmteverlies en koudeval
Slechte isolatie is de belangrijkste reden voor het totale warmteverlies van een gebouw. Het warmteverlies kan in een appartement daarom aanzienlijk verminderd worden door middel van een optimale isolatie. SkamoWall-Systeem verbetert de isolatie en elimineert koudeval van de buitenmuur. Dit zorgt voor minder warmteverlies en meer comfort.

1 Koude muren
Koude muren zijn een typische aanwijzing dat er problemen met vocht zijn in de ruimte. Dit vocht ontwikkelt zich uiteindelijk tot schimmel. Dit betekent dat u het meubilair van de muur af dient te verplaatsen.

2 Borstweringen
De borstweringen onder de raampartij zijn een vergeten plek waar de isolatie vaak onvoldoende is. Hier treedt vaak warmteverlies op, omdat de isolatie daar onvoldoende is.

3 Kelders
Ook kelders hebben vaak problemen met vocht

Zo ziet het er in veel oude gebouwen uit

Een slecht geïsoleerde wand voelt in van de winter koud aan. Als de warme en vochtige lucht in een gebouw het oppervlak
van deze koude wand raakt, dan ontstaat er condens en begint water zich op te hopen in de muur.
Hierdoor ontstaan er drie problemen met deze wand:

 • Door de kou is het niet prettig om in de buurt van de wand te zitten – vaak worden banken en dergelijke op afstand van de
  koude wand gezet, omdat het simpelweg niet prettig is om er dichtbij te zitten
 • De condensvorming en de daaropvolgende ophoping van water in de wand, verhogen het risico tot schimmelvorming
 • Het warmteverlies dat door de wand wordt veroorzaakt, is extreem hoog. Dit is terug te zien op de gasrekening

Situatie: Garnisonshaven - appartementengebouwen in Kopenhagen

Een groot probleem bij de renovatie van oude en monumentale gebouwen is het risico van vocht- en schimmelvorming in hun constructies. Daarom wordt het SkamoWall-Systeem gebruikt voor het bouwfysisch herstel onder ramen en uitsparingen Bijvoorbeeld bij dit gebouw uit de 18e eeuw. Vroeger was dit een linnenmolen en daarna een kazerne. Voor de architect en ontwikkelaar van het project was het van essentieel belang dat in de afzonderlijke appartementen wandradiatoren konden worden geïnstalleerd. De schroefvriendelijkheid en draagkracht waren daarom van cruciaal belang bij de keuze van SkamoWall voor het project.

De projectleider
We kozen voor het SkamoWall-binnenklimaatsysteem met calciumsilicaatplaten, om het probleem van schimmelvorming, koudebruggen en te lage oppervlakte temperaturen van wanden op te lossen. Tegelijkertijd heeft het systeem unieke eigenschappen op het gebied van schroefvriendelijkheid. Voor ons was het belangrijk om de radiatoren direct aan de platen te kunnen hangen, zonder in de wand hierachter de platen te hoeven schroeven en zo het risico op koudebruggen te vergroten. Er is bijvoorbeeld getest dat meer dan 15 kg per schroef en in totaal meer dan 100 kg op één plaat kon houden.

SkamoWall – het complete systeem

SkamoWall is een volledig isolatiesysteem voor binnenmuren. Het belangrijkste onderdeel van het systeem is de SkamoWall Board, een plaat van calciumsilicaat. De aanvullende producten zijn accessoires om een perfecte wand te creëren.

stappenplan
stenenmuur

Bevestiging aan SkamoWall

Vocht- en schimmelproblemen voorkomen?

Wilt u meer informatie over het SkamoWall-Systeem? Wij leggen u op de pagina Vocht- en schimmelproblemen voorgoed voorkomen uit hoe u het Systeem kunt toepassen.

Meer informatie

Informeer wat u nodig heeft voor uw project

Heeft u inzicht nodig in het materiaalverbruik? Neem dan contact op met VochtPro. Wij kunnen snel voor u berekenen wat u nodig heeft op basis van de wandafmetingen.

Neem contact op

×