Op dit moment nemen wij geen nieuwe aanvragen aan in verband met drukte. Onze excuses voor het ongemak.

Betonrot

Wist u dat ‘betonrot’ niet bestaat?

Beton kan niet rotten, zoals dit bij materiaal als hout wel kan gebeuren. Betonrot is enkel een term die gebruikt wordt om de betonschade die ontstaat aan de wapening in het beton te omschrijven.

Gewapend beton bestaat uit een combinatie van beton en wapeningsstaal. Deze wapening bestaat uit stalen staven welke de trekkrachten opnemen, terwijl het beton de drukkrachten opneemt. Op die manier wordt eventuele scheurvorming vermeden of beperkt.

De schade die bedoelt wordt met betonrot, ontstaat wanneer de aanwezige wapening begint te roesten. Roesten is een expansieve reactie (roest zet uit) en zorgt ervoor dat het beton gaat barsten. Dit proces is niet voordelig voor de hechting van het beton aan de wapening. Wanneer de wapening verder gaat uitzetten, kan dit gevolgen hebben voor de sterkte van het beton en daarmee ook voor de betonconstructie.

Betonrot is gemakkelijk te herkennen; het beton brokkelt af en de wapening die zich in het beton bevind wordt zichtbaar. In de meeste gevallen heeft de wapening die kenmerkende roodbruine roest kleur en is het beton eromheen afgebrokkeld.

Deze schade wordt veroorzaakt door het indringen van kooldioxide (CO2) uit de lucht of van chloriden. Chloride-indringing komt eerder voor in zeeklimaat of op plaatsen waar er zout gestrooid wordt, bijvoorbeeld bij bruggen. In beide gevallen wordt de ijzeroxide-laag rond de wapening verbroken. Deze laag zorgt voor bescherming van de wapening. Wanneer dit proces is begonnen, ontstaat er op den duur een hoeveelheid roest die gaat uitzetten met als gevolg dat het beton kan gaan barsten en de wapening zichtbaar wordt.

Is deze schade zichtbaar in uw woning of pand? Neem dan contact op met VochtPro. Onze collega’s staan graag voor u klaar!

Op dit moment nemen wij geen nieuwe aanvragen aan in verband met drukte. Onze excuses voor het ongemak.
Inspectie aanvragen - kosten €150

Wij weten uit ervaring dat elke situatie uniek is. Omschrijf het probleem en stuur ons een foto, wacht niet langer en vul het formulier in of bel ons voor meer informatie.

De werkwijze van VochtPro om betonrot te herstellen

Om betonrot te herstellen zullen onze collega’s eerst ervoor zorgen dat alle losse onderdelen verwijderd worden. De aangetaste wapening die zichtbaar is geworden door het afbrokkelen van het beton wordt eerst opgeschoond. Vervolgens zal de bewapening behandeld worden of wanneer dit nodig is deels vervangen worden. Hierna kan het beton aan geheeld worden en is de kracht van het gewapende beton weer hersteld.

Wacht niet te lang en zorg ervoor dat betonrot netjes hersteld wordt, zodat dit geen vervelende gevolgen kan veroorzaken. VochtPro helpt u graag!

×

Meld uw vochtprobleem

VochtPro Heeft altijd een passende oplossing

×