Op dit moment nemen wij geen nieuwe aanvragen aan in verband met drukte. Onze excuses voor het ongemak.

Optrekkend vocht

VochtPro En Optrekkend vocht

Optrekkend vocht komt vaak voor in woningen en dit kan vervelende gevolgen met zich meebrengen voor zowel uw woning als uw gezondheid. Het probleem doet zich vooral voor bij oudere gebouwen en woningen waarbij een gemetselde fundering is toegepast. Hierdoor zal het vocht worden opgenomen in de muur en steeds verder omhoog de muur intrekken. U kunt dan te maken krijgen met optrekkend vocht in de binnenmuur en optrekkend vocht in de buitenmuur.

Wat is optrekkend vocht?

Optrekkend vocht ontstaat vaak bij woningen en gebouwen waarvan de funderingen opgemetseld zijn. De gemetselde muren komen hierdoor in contact met het grondwater en/of vochtige grond. Wanneer de waterkerende laag in het metselwerk ontbreekt, zal het vocht middels capillaire werking de weg omhoog vinden. Echter is het ook mogelijk dat optrekkend vocht ontstaat doordat er constant vocht, zoals grondwater, aanwezig is aan de zijkant van de muur, bijvoorbeeld in een kelder of souterrain.

Optrekkend vocht buitenmuur

Optrekkend vocht kan in de buitenmuur ontstaan door het ontbreken van een waterkering in de woning. Dit komt vooral voor bij oude woningen. Hierdoor kan het vocht in de grond geabsorbeerd worden door de gemetselde buitenmuren van de woning. Wanneer optrekkend vocht in de buitenmuur trekt, zal er vochtschade aan de onderzijde van de buitenmuur zichtbaar worden.

Op dit moment nemen wij geen nieuwe aanvragen aan in verband met drukte. Onze excuses voor het ongemak.

Inspectie aanvragen

Wij weten uit ervaring dat elke situatie uniek is. Omschrijf het probleem en stuur ons een foto, wacht niet langer en vul het formulier in of bel ons voor meer informatie. *Voor een inspectie op locatie rekenen wij €150 voorrijkosten.

Voorbeelden van optrekkend- & opstijgend-vocht:

optrekkend vocht

Optrekkend vocht binnenmuur

Optrekkend vocht kan ook aan de binnenmuren van uw woning ontstaan wanneer deze muren zijn opgebouwd vanaf een gemetselde fundering. U krijgt dan meestal te maken met loslatend stucwerk, schilderwerk of behang aan de onderzijde van de muren. Daarnaast kan er onderaan de muren schimmelvorming ontstaan welke slecht is voor uw gezondheid.

De vochtschade die optrekkend vocht met zich meebrengt, is te herkennen aan onder andere:

 • Loslatend stucwerk
 • Schimmelvorming 
 • Een muffe geur in huis
 • Gezondheidsklachten, zoals allergieën en luchtwegenklachten
 • Vochtplekken aan de onderzijde van de buiten- en of binnenmuren op begane grondniveau
 • Indien de begane grondvloer bestaat uit houten balklagen kunnen er schimmels en rottende balkkoppen opduiken.

Elke situatie is anders, neem daarom gerust contact op wanneer u vermoed dat er sprake is van optrekkend vocht. 

optrekkend vocht

Gevolgen optrekkend vocht

Het vocht dat in de muur gaat zitten en steeds verder omhoogkomt kan ervoor zorgen dat er een zout uitbloei aan de oppervlakte ontstaat. De oorzaak hiervan is dat de zouten uit de bodem en/of uit het stenen metselwerk meegevoerd worden met het vocht naar het oppervlak. Dit wordt ook wel kristallisatie genoemd. Door kristallisatie van zouten kan het metselwerk aan de oppervlakte beschadigen. Indien stucwerk is aangebracht, kan deze door de kristallisatie van het metselwerk worden gedrukt. De grootste gevolgen van optrekkend vocht zijn:

 • Schade
  Schade aan uw binnen- en buitenmuren is één van de meest zichtbare gevolgen van optrekkend vocht. Langs de binnenzijde is de schade vooral te zien aan loslatend stucwerk, schimmels, vochtplekken en een muffe geur. Op de buitenmuur kan optrekkend vocht ook schade veroorzaken. De bakstenen van uw woningen worden op termijn ‘poreus’ door het vocht. 

 • Hoog energieverbruik
  Door optrekkend vocht zal de luchtvochtigheid in uw woning het hele jaar veel hoger liggen. Hoe vochtiger de lucht, hoe meer energie er nodig is om de woning van binnen warm te houden. 

 • Risico’s voor uw gezondheid
  Risico’s voor uw gezondheid zijn veelvoorkomend bij optrekkend vocht. De hoge luchtvochtigheid en de schimmels veroorzaken sneller infecties in met name de luchtwegen.
vocht bij stopcontact

Hoe gaat VochtPro te werk in de bestrijding tegen optrekkend vocht?

VochtPro heeft jarenlange ervaring in het bestrijden van vochtproblemen, waaronder optrekkend vocht. Wij injecteren de buiten- en/of binnenmuren op maaiveldniveau onder lage druk met gecertificeerde crème. Deze crème verspreidt zich door de steen. Hierdoor ontstaat er een horizontale waterkering in de fundering, waardoor vocht niet meer kan doordringen. Door deze werkwijze kan met minimale overlast het probleem worden verholpen.
Vochtbestrijding VochtPro Remmers

Bestrijd het optrekkend vocht in uw woning!

Ons team van VochtPro staat graag voor u klaar om het vochtprobleem voor u op te lossen. Wij leveren specialistisch vakwerk dat met de modernste meetapparatuur en gecertificeerde producten wordt uitgevoerd. Alle producten en materialen die wij toepassen zijn duurzaam getest en hebben de noodzakelijke milieucertificaten. Wij werken met voorkeur met producten van de firma Remmers, die een gegarandeerde en bewezen werking hebben. In dat kader ontvangt u van ons standaard een garantie van 20 jaar tegen optrekkend vocht.

Waarom is het belangrijk om optrekkend vocht in uw woning aan te pakken?

Naast het schadebeeld zijn ook de volgende factoren redenen om het optrekkend vocht probleem voorgoed op te lossen:

 • Onprettige atmosfeer
 • Nadelige invloed op de gezondheid
 • Hogere energierekening (een vochtig huis is moeilijker warm te stoken dan een droog huis)
 • Kwaliteit (verkoopprijs) van het huis wordt aangetast
 • Herhaaldelijke kosten voor behang, stuc- en schilderwerk

Wacht daarom niet langer en zorg ervoor dat optrekkend vocht niet meer uw woning kan binnendringen!

×

Meld uw vochtprobleem

VochtPro Heeft altijd een passende oplossing

×